OCN lid

Arbin Safety Products BV

Geschiedenis
Arbin Safety Products kent een rijke historie. Het van oorsprong een familiebedrijf, werd bijna een eeuw geleden opgericht en is uitgegroeid tot een vooruitlopend bedrijf in ademhalingsbeschermingsmiddelen.  Wat ooit begon met een boterkleurmengsel, resulteerde in bijna 100 jaar ervaring in adembeschermingsmiddelen.

Een boterkleursel
De basis voor Arbin Safety Products  werd in 1870 gelegd, toen de apotheker Lodewijk van der Grinten een kleurpoeder ontwikkelde om margarine geel te kleuren. De zaken liepen voorspoedig en in 1890 besloot hij op grote schaal dit zogenaamde boterkleursel te gaan produceren in de door hem opgerichte Chemische fabriek L. van der Grinten.

De eerste ademluchtkap
In dezelfde fabriek ontwikkelde zijn zoon Frans in 1916 een ademluchtkap, om de medewerkers te beschermen tegen de schadelijke stoffen die vrijkwamen bij de productie van het boterkleursel. Deze kregen namelijk, zoals hij het zelf uitdrukte: ‘Zowel aan de handen als in het gezicht de kleur der kanarievogels’. Naast de interne toepassing, werd deze luchtkap vervolgens jarenlang in verschillende varianten ook aan externe bedrijven geleverd.

 

 


Een ondernemende familie

Ook Piet, Louis en Karel, de andere drie zonen van de apotheker, bleken ondernemersbloed in zich te hebben. Zij ontwikkelden namelijk een innovatief pigment om papier lichtgevoelig te maken. Deze uitvinding leidde uiteindelijk tot de oprichting van Océ Van der Grinten, een grote fabrikant van kopieerapparatuur.

Verzelfstandiging en uitbreiding
In 1958 werd de productie en verkoop van de luchtkappen verzelfstandigd door de oprichting van Arbin Veiligheid BV. Aan het roer stond de zoon van Karel, Henk van der Grinten. Deze wist het bedrijf een vooraanstaande positie te geven binnen de Benelux. Zijn zoon, eveneens Karel genaamd, nam vervolgens in 1989 het bedrijf over en veranderde de naam in Arbin Personal Protection BV. De productrange werd vooral in deze periode aanzienlijk uitgebreid met veel varianten op het gebied van adembescherming, kleding ter bescherming tegen chemicaliën, gasfilters, straalhelmen en valgordels. Ook nam de export een grote vlucht; de producten werden wereldwijd verkocht.  Het bedrijf werd uiteindelijk in 2002 overgenomen door North Safety Products, een Amerikaanse fabrikant van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Arbin anno nu
Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. In 2014 besloot Karel van der Grinten dan ook om samen met oud-compagnon van Arbin Personal Protection, Jurriaan Suurenbroek, het bedrijf Arbin Safety Products op te richten. Dit met als doel om een lijn innovatieve adembeschermingsmiddelen te ontwikkelen, welke inmiddels zowel nationaal als internationaal gretig aftrek vinden.

 

 

  • Adembescherming
  • PBM
  • Persoonlijke bescherming
Contactgegevens

Arbin Safety Products BV

Contactpersoon

Karel van der Grinten

Ondernemers Contact Nuenen is niet verantwoordelijk voor de content van deze pagina.
Copyright © All Rights Reserved
Webdevelopment: WebRTB Nuenen