10 februari 2022 - OCN Nieuws

Nuenen wil meer spullen hergebruiken

De gemeente Nuenen wil graag dat inwoners en bedrijven meer spullen gaan hergebruiken om restafval te verminderen. Daarom start een nieuw project met de naam ‘Dwèrse Cirkelfabriek’. Er komt een Repair Café waar je spullen kunt laten repareren. Ook worden oude spullen opgeknapt en nieuwe producten gemaakt van afval, die weer te koop zijn in de kringloopwinkel. Er ontstaan nieuwe banen en werkervaringsplaatsen voor Nuenenaren om (weer) een plek op de arbeidsmarkt te vinden. Kortom, het wordt een inspirerende plek om mensen te ontmoeten en om te leren over de circulaire economie.

Bij de circulaire economie gaat het om het zuinig omgaan met spullen en grondstoffen. Daarbij worden minder spullen weggegooid zodat restafval vermindert. Liever geven we spullen een tweede leven, bijvoorbeeld via de kringloopwinkel of door kapotte spullen te repareren en op te knappen. En als we spullen weggooien kijken we of de materialen kunnen hergebruiken om nieuwe producten te maken.

De naam van de Dwèrse Cirkelfabriek geeft aan dat het project in Nuenen is, vandaar dwèrs. Ook vraagt de omschakeling naar een circulaire economie dat je anders naar het gebruik van spullen kijkt. Dat is ook eigenzinnig of dwèrs. De Cirkelfabriek betekent dat er creatief wordt omgegaan met afgedankte spullen. De spullen en materialen worden niet weggegooid maar blijven in gebruik. Ze blijven in de kringloop en daarmee in de cirkel. De Cirkelfabriek leidt mensen op in creatieve en praktische beroepen en legt verbinding met lokale ondernemers. Zo draagt het project bij aan banen van de toekomst in Nuenen.

Wethouder Duurzaamheid Joep Pernot is blij met dit project. “We hebben als gemeente een prijsvraag gewonnen met dit project. We vinden het hergebruik van spullen belangrijk waarbij  we samen met lokale organisaties en bedrijven werken aan een duurzamere wereld”.

De Dwèrse Cirkelfabriek is een volgende stap in de ontwikkeling van het Werkwarenhuis Het Goed in Nuenen. In de Dwèrse Cirkelfabriek willen veel organisaties samenwerken: de gemeente, kringloopwinkel Het Goed Nuenen, sociaal werkbedrijf WSD, het SUMMA College, Hobbycentrum De Dorpswerkplaats, afvalinzamelaar Blink, de Brabantse Milieufederatie en het Ondernemers Contact Nuenen (OCN).

In de komende maanden worden de plannen voor de Dwèrse Cirkelfabriek verder uitgewerkt. Het project wordt begeleid vanuit de Brabantse Milieufederatie. Wil je als bedrijf of organisatie ook meedoen? Meld je dan aan bij Sandor Löwik: sandor.lowik@brabantsemilieufederatie.nl.

Voor meer informatie:

Sandor Löwik: sandor.lowik@brabantsemilieufederatie.nl

Tel: 06-15350211

Bij Het Goed worden van oud textiel nieuwe tassen gemaakt

Fotocredit: Het Goed

Share:
Copyright © All Rights Reserved
Webdevelopment: WebRTB Nuenen